Mässa på latin

Sedan januari 2024 firas mässa på latin enligt 2002 års missale varje söndag kl. 19.15 i Kristus Konungens kyrka. Mässan firas högtidligt med gregoriansk sång och rökelse, och under den eukaristiska bönen intar prästen och församlingen en gemensam böneriktning mot det liturgiska öster, ad orientem. Läsningarna, predikan och förbönerna är på svenska, och blad med översättningar och noter för mässans varierande delar finns att tillgå.

Inkluderandet av detta mässfirande i församlingens gudstjänstutbud utgör ett led i att uppfylla Andra Vatikankoncilets bestämmelser att ”användandet av det latinska språket skall bevaras i de latinska riterna” (Liturgikonstitutionen Sacrosanctum Concilium, n. 36) och att ”Kyrkan betraktar den gregorianska sången som den romerska liturgins egen sång. Den skall därför under normala förhållanden inta den främsta platsen i de liturgiska handlingarna.” (n. 116).

I och med att mässfirande på latin enligt äldre utgåvor av missalet inte längre får äga rum i församlingskyrkor alltsedan påven Franciskus motu proprio Traditionis Custodes från 2021, så utgör detta mässfirande även en tillämpning av det som påven skriver i följebrevet till nämnda dokument om att ”den som vill fira liturgin i harmoni med tidigare former av den kan i det romerska missale som utarbetats efter Andra Vatikankonciliets riktlinjer återfinna alla de element som hör till den romerska riten, särskilt den romerska kanonbönen, som utgör ett av dess mest karakteristiska inslag.”.

Välkomna!

Föregående
Föregående

Biskopens fastemandat

Nästa
Nästa

Vesper på söndagar