Vesper på söndagar

Sedan januari 2024 firas högtidlig vesper varje söndag kl. 17.15 i Kristus Konungens kyrka. Vesper är Kyrkans officiella kvällsbön, som tillsammans med morgonbönen laudes utgör de två viktigaste tidebönerna i Timmarnas liturgi eller tidegärden.

Andra Vatikankonciliets liturgikonstitution förklarar att ”Enligt en urgammal kristen tradition har tidegärden inrättats på så vis att hela dagen och natten helgas genom lovprisningen av Gud. När denna underbara lovsång framförs på rätt sätt av prästerna och andra som utsetts till detta ändamål av Kyrkan, eller genom att de kristtrogna ber tillsammans med prästen enligt den föreskrivna formen, då är det verkligen Brudens röst som talar till Brudgummen, ja, det är också Kristi bön tillsammans med sin kropp till Fadern.” (Sacrosanctum Concilium, n. 84).

Konciliet fastslog vidare att ”Själsörjare bör se till att de huvudsakliga tidebönerna, särskilt vesper, firas gemensamt i kyrkan på söndagar och högtidligare festdagar.” (Ibid., n 100). I den apostoliska uppmaningen Verbum Domini från 2010 upprepade påven Benedictus XVI denna önskan: ”Synoden bad att denna bön skulle bli mer utbredd bland Guds folk, särskilt reciterandet av morgonbönen och kvällsbönen. (…) För detta ändamål rekommenderar jag att, där så är möjligt, församlingar och ordensgemenskaper främjar denna bön med deltagande av lekfolket.” (n. 62).

Firandet av vesper på söndagar i Kristus Konungens kyrka utgör således ett svar på Kyrkans önskan att denna bön skall firas offentligt tillsammans med lekfolket. Vespern sjungs med gregoriansk sång delvis på latin, med psalmerna, bibelläsningen och förbönerna på svenska. Böcker för Timmarnas liturgi och sångblad med noter, översättningar och sidhänvisningar finns att tillgå.

Välkomna!

Föregående
Föregående

Mässa på latin

Nästa
Nästa

Tänk på änglarna inför jul