Innergårdsprojektet

Bakgrund

Det har funnits idéer och projekt om att både bygga ut kyrkan och att förbättra möjligheterna för församlingsborna att använda sig av innergården. En motion om en bilfri och barnsäker innergård lämnas in till församlingsmötet i april 2023. Den var inte helt realistisk eftersom de präster som bor och besöker församlingen måste ha parkeringsplatser, möjligheter för handikappade att parkera måste finnas, folkhögskolans personal och bokhandelns volontärer måste ha platser. Folkhögskolan hyr dessutom två parkeringsplatser samt vi måste enligt lag ha en parkeringsplats för handikappade icke desto mindre så fanns det i den positiv tanke att innergården kan inbjuda till mer av gemenskap i församlingen. Volontärerna i bokhandeln är även i behov av parkeringsmöjligheter. Inför 2023 beslutade ekonomirådet om att kyrksalen måste få en ventilationsanläggning så att vi följer lagstiftningen på området och får en bättre inomhusmiljö. Det påverkade även utseendet av innergården. Dessutom beslutades det om att en av ingångarna till kyrksalen skulle handikappanpassas, vilket skulle påverka utseendet av innergården. Rampen har nu tagits bort och ersatts med en hiss och en extra trappa som utrymningsväg. Under hösten 2023 har även dräneringsarbeten ägt rum för att förhindra översvämningar i församlingshemmet. Dessa redan pågående arbeten öppnade upp för att förbättra innergården och göra den till både en funktionell och gemytlig plats. Marken bakom församlingshemmet som vetter mot allén är dessutom s.k. ”prickmark” där kommunen kan behöva gräva upp ledningar m.m. och särskilda bestämmelser därför gäller. Ytorna bakom församlingshemmet kan varken asfalteras eller beläggas med plattor för då äventyras dräneringen runt byggnaden och församlingen riskerar översvämningar på sin tomt som även skulle kunna leda till problem på kommunens mark. Istället kan vi som församling på egen hand lägga ut träflis och då kan skapa en stig där man kan t.ex. kan be rosenkransen eller korsvägen.

Tidsplan

Före 2023: Planer och idéer om hur man kan försköna och förbättra innergården har funnits i flera år.

Församlingsmötet i april 2023: En motion om en bilfri och barnsäker innergård lämnas in till församlingsmötet. De bägge råden ser positivt på att miljön i innergården förbättras.

2023-06-27: Dräneringsarbetena på innergården beslutas av ekonomirådet. Ekonomirådet tar ett första beslut om finansieringen av projektet.

2023-09-04: Pastoralrådet tillsätter en arbetsgrupp.

September 2023: Dräneringsarbetena påbörjas. Kyrkoherden diskuterar innergårdsprojektet med representanter för folkhögskolan. De önskar en liten örtagård. En församlingskväll med br. Björn Engdahl O.P., som berättar mer om klosterträdgården Laudato sí i dominikanernas konvent i Lund äger rum.

November 2023: Ventilationsanläggningen och handikaphissen blir färdiga. Arbetsgruppen träffas två gånger med projektledaren och diskuterar olika idéer.

2023-12-04: Pastoralrådet träffas och önskar i möjligaste mån stenplattor, d.v.s. ej singel eller gräs på gemensamma ytor. Pastoralrådet har även vid två tillfällen uttryckt önskemål om en Lourdes-grotta och vid senaste mötet en stig där man skulle kunna be korsvägen. Dessa förslag kan tillgodoses nu när innergården får ett lyft.

December 2023: En inspirationsartikel publiceras i församlingsbladet.

2024-01-25: Ekonomirådet förnyar beslutet om offerten utifrån aktuell information. Antalet parkeringsplatser bibehålls och märks ut. På den del av innergården mellan kyrkobyggnaden och församlingshemmet som inte behöver parkeringsplatser, skapas ytor för gemensamma aktiviteter samtidigt som hänsyn tas till de dräneringsbehov som finns så att buskar och växtlighet både finns för att förebygga översvämningar och skapa en trivsam miljö för kyrkkaffe och andra aktiviteter under sommarhalvåret. Räddningstjänsten kan komma fram enligt gällande bestämmelser. En grotta (som finansieras via en insamling) planeras anläggas under 2025 längst in i mitten på tomten. Utomhuskrubban får plats där under julen och annars kan den fungera som en Lourdes-grotta med en Maria-staty. Söder om församlingshemmet så anläggs en utrymningsväg på ena sidan om denna planteras buskar och träd för att underlätta för dräneringen och verka ljuddämpande för de boende. På andra sidan anläggs en liten örtagård eller klosterträdgård i samarbete med folkhögskolan.

2024-02-08: Pastoralrådet uppmuntrar de nationella missionerna att bli delaktiga i projektet t.ex. vid byggandet av Lourdes-grottan.

2024-02-21: Arbetena påbörjas och innergården kan inte användas till parkering.

Maj/juni 2024: Innergården återinvigs.

2025: Lourdes-grottan och pilgrimsstigen blir färdiga.


Stöd gärna projektet med era gåvor och hör av er ifall ni har några frågor eller önskemål.


Fader Pär-Anders Feltenheim, kyrkoherde

pa.feltenheim@katolskakyrkan.se

Stöd projektet på bankgiro 500-8578 eller via Swish 123 047 4981.

Markera din gåva med “innergården”.

Föregående
Föregående

Vårens äktenskapsförberedelsekurser — ny kurs i april