Inbjudan till omröstning angående änglarna på korets valvbågar i Kristus konungens kyrka 4-21/5 2023

Alla troende som har fyllt 16 år och som har en relation till Kristus konungens kyrka, kommer att få ta ställning till änglarnas vara eller icke-vara på korets valvbågar i en rådgivande omröstning. För mer information om omröstningen och om vem som är röstberättigad, se gul banner med texten ’Hur röstar man?’ nedan.

Pastoralrådet har med siffrorna 9 ja-röster och 2 nej-röster, samt 2 nerlagda tagit ställning för att plocka fram änglarna. Dessa målades över av dåvarande kyrkoherden 1963 med den felaktiga motiveringen att den planerade liturgireformen som kom 1969 skulle kräva det. Det kommer antagligen att ta cirka 8 veckor att plocka fram dem och kosta cirka en miljon kronor. Det kan låta mycket men vi ska komma ihåg att restaurera koret kostade 50 % mer och församlingen har stora kostnader för andra utgifter. Församlingen fick en donation till en piporgel, motsvarande cirka en miljon kronor, så man kan vara optimistisk att motsvarande givmildhet kan göra sig gällande här.

Detta är en fråga som berör alla som har en relation till vår församlingskyrka och jag önskar därför fråga alla troende i en omröstning om vad de anser i frågan. Jag har blivit inspirerad av den världsvida synodala processen initierad av påven Franciskus och jag tror att denna process kan hjälpa vår församling att enas på ett andligt plan. Jag tror att änglarnas framplockande kan bidra till ett läkande på djupet i vår fantastiska församling som tyvärr allt sedan 60-talet varit känd för polariserande konflikter. Konflikterna började antagligen med att korets valvbågar utan större förankring i församlingen målades över.

Den första frågeställningen handlar om vi ska plocka fram änglarna på valvbågarna. Den andra frågeställningen handlar om finansieringen: frivilliga gåvor eller både medel från församlingens budget och insamlade medel. Det går alltså utmärkt att rösta ja till att plocka fram änglarna och sedan rösta för endast frivilliga medel beträffande finansieringen. Be gärna en bön om den helige Andes vägledning och låt oss öva oss i att lyssna på den helige Ande, vad han vill säga till oss och till hela församlingen, likt den synodala processen. Jag hoppas att alla gör sina åsikter hörda i omröstningen.

Kyrkoherde, f. Pär-Anders Feltenheim

 

Tidsplan för processen:

  1. Konservatorn Christina Heberlein rapporterar att det är möjligt att plocka fram änglarna på korets valvbågar.

  2. Pastoralrådet uttalar sig för förslaget.

  3. Utskottet för konst och arkitektur (UAK) är försiktigt positiva till förslaget, och önskar att konservator och konsthistorisk expertis uttalar sig.

  4. Ekonomirådet ger kyrkoherden i uppdrag att inhämta expertutlåtanden.

  5. UAK ger tillstånd till projektet.

  6. Information om projektet i församlingsbladet som gick ut inför påsken.

  7. Kyrkoherden utlyser en rådgivande omröstning med två frågor:

  1. Ja eller nej till att plocka fram freskerna på korets valvbågar

  2. Finansieringen: insamlade medel eller insamlade medel och pengar från ordinarie budget.

  1. Församlingskväll med experter. 4/5 2023 kl. 19.00

  2. Omröstning där alla som är 16 år eller äldre kan rösta som är registrerade i Stockholms katolska stift och som besöker Kristus konungens kyrka inbjuds att deltaga. Valdagen är den 21:e maj. Omröstningen äger rum i Astridssalen från 10.30 till 19.30. Möjlighet till förtidsröstning från den 4:e maj. Brev med röster kan lämnas i brevlådan eller direkt på expeditionen.

  3. Ekonomi- och pastoralrådet träffas den 22:e maj för ett gemensamt möte för att analysera resultatet.

  4. Om det blir ja startar insamlingsarbetet och framplockande av änglarna sker tidigast 2024.

Föregående
Föregående

Tydligt JA till änglarna